Güncel

Fransa’da eylem yasasında değişiklikler gündemde

Fransa’da haftalardır yayılarak devam eden ‘Sarı Yelekliler’ eylemlerine şimdi de tarım emekçilerinin gösterileri eklenirken, çaresiz kalan hükümet gösteri hakkının değiştirilmesini dahi gündeme getirdi.

H. Merkezi: 17 Kasım’da akaryakıt zamlarına tepkiyle başlayan Sarı Yelekliler eylemleri, son iki haftadır başta Paris olmak üzere birçok kentteki çatışmalarla gündemdeki yerini koruyor. Şimdiye kadar iki kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce kişinin yaralandığı eylemlerde binlerce kişi hakkında da soruşturmalar açıldı.

Tarım emekçileri de dahil oldu

Akaryakıt zamlarıyla başlayan ancak giderek son on yıllarda dar ve orta gelirlileri gözardı ederek zenginleri gözeten tüm politikalara karşı tepkiye dönüşen eylemler, farklı kesimlerle güçleniyor.

Dün başkent Paris yakınlarındaki Eure-et-Loir ili valiliği önüne gelen yüzlerce tarım emekçisi, traktörlerle taşıdıkları taşları binanın önüne yığdı. Eyleme ilişkin yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un politikalarının emekçileri ‘duvara toslattığı’ ve bu amaçla da valilik önüne taştan duvar yapıldığı vurgulandı.

Başkent Paris’te ise Ulusal Meclis önündeki bir ambülans yakıldı.

Hükümet eylem hakkında değişiklikler düşünüyor

Sarı Yelekliler’in vergiden sigorta primlerine, akaryakıt vergilerinden konut hakkına kadar onlarca talebine karşı yanıt vermeyen hükümet ise, gösteri hakkını sınırlamak istiyor.

Dün İçişleri Bakanı Christoph Castaner ile çok sayıda bakanın katılımıyla Elysée Sarayı’nda yapılan kriz zirvesi ardından yapılan açıklamalar da bu yönde.

İçişleri Bakanlığı nezdindeki devlet sekreteri Laurent Nunez, sadece Cumartesi günü 412 kişinin gözaltına alındığını söylerken, şimdiye kadar hiçbir eylemde bu sayıya ulaşılmadığını kaydetti. Nunez, toplantı ve gösteri hakkına ilişkin bir çalışma grubu kurulduğunu  belirtirken, ciddi kısıtlamaların 2019’dan itibaren ele alınacağını söyledi.

Söz konusu çalışma grubunun sunduğu ilk öneriler arasında gösterilerin yapıldığı alanların etrafına geniş bir koruma kordonu kurulması, ‘sakıncalı’ olduğu savunulan bireylerin eylemlere katılımının yasaklanması ve bugüne kadar para cezası verilen yüzü kapalı olarak eylemlere katılımın suç kapsamına alınması bulunuyor.

İklim gösterilerinin iptalini istedi

İçişleri Bakanı Christoph Castaner ise, 8 Aralık’ta ülke genelinde düzenlenecek küresel ısınma karşıtı gösterilerin iptal edilmesini istedi. Castaner, 60 kadar dernek ve kuruluşun çağrısıyla 140 ayrı kentte düzenlenecek ‘İklim İçin Yürüyüş’ eylemlerinin düzenlenmemesi çağrısı yaptı.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu